top of page

Vikingaskeppet Glad är i Simrishamn

Vikingaskeppet Glad av Gillberga från föreningen Vikingaleden ligger vid fritidshamnen i Simrishamn. Passa på, detta är ett unikt tillfälle endast under jubileumsåret! Skeppet är en rekonstruktion byggt enligt vikingatida byggmetoder efter dansk modell från tiden runt 1123.

Under 18-19-20 maj är det aktiviteter i och kring vikingaskeppet för allmänheten – bland annat en familjedag fredagen 19 maj kl. 11-16.. Vikingarna från föreningen Vikingaleden visar upp sitt vikingaskepp och det blir möjligt att prova på enklare vikingahantverk och lekar. Bokbussen kommer att finns på plats, laddad med spännande läsning på temat vikingatid för alla åldrar och det blir sagor ur den nordiska mytologin.

Föredrag – "Glad av Gillberga, ett modernt vikingaskepp med en tusenårig historia" med Peter Olausson
Torsdag 18/5 kl. 18-19
Skeppet, Varvsgatan 2, Simrishamn
Peter Olausson, universitetslektor i historia vid Karlstads universitet, författare och ordförande i Föreningen Vikingaleden som besöker Simrishamn med vikingaskeppet ”Glad av Gillberga”, berättar den spännande historien om vikingaskeppets tillblivelse och äventyr. Peter Olausson har varit med från början då skeppet byggdes och har även skildrat skeppet i en bok. Hör honom berätta om hur vikingaskeppet växte fram genom traditionella och hantverksmässiga metoder och hur det varit ute på långseglatser, bland annat till Kanada år 2000 – dit det skeppades med båt, inte helt utan komplikationer. Fri entré.

Följ med ut på en tur med vikingaskeppet!
Vi erbjuder förbokade turer med vikingaskeppet Glad av Gillberga. För att få följa med ut på en tur måste alla medföljande av försäkringsskäl teckna medlemskap i föreningen Vikingaleden. Medlemskapet ingår i priset för turen.

Pris:
• 200 kr för vuxen (inkluderar medlemsavgift i Föreningen Vikingaleden och tur på vikingaskeppet)
• 450 för en familj (max två barn, 6–16 år). (inkluderar medlemsavgift i Föreningen Vikingaleden och tur på vikingaskeppet). Barn mellan 6–16 år måste ha medföljande vuxen.
• 150 kr för barn 6–16 år (inkluderar medlemsavgift i Föreningen Vikingaleden och tur på vikingaskeppet). Barn mellan 6–16 år måste ha medföljande vuxen.

Bokning: Turen bokas via mejl till: osterlens.museum@simrishamn.se. Observera att vi behöver vi notera namn och kontaktuppgifter, dels för Föreningen Vikingaledens medlemsregister, dels för att vi behöver ha en lista per tur som förvaras på land som en säkerhetsåtgärd.

Max antal platser per tur: 15 personer.
Plats: Småbåtshamnen i Simrishamn, nedanför Hotell Svea.
Betalning: Med Swish på plats eller i förväg på Österlens museum.
Väder: Vid dåligt väder ställs turerna in, vi meddelar i så fall alla som bokat platser.
Flytvästar: Flytvästar finns att låna, men medtag gärna egen om du har.

Tillgängliga bokningsbara turer med vikingaskeppet:
Torsdag 18/5:
Rodd kl. 11 (i hamnbassängen i cirka 45 minuter)
Segling kl. 14:00 (i cirka en och en halv till två timmar)
Fredag 19/5:
Rodd kl. 11 (i hamnbassängen i cirka 45 minuter)
Segling kl. 14:00 (i cirka en och en halv till två timmar)
Lördag 20/5:
Rodd kl. 11 (i hamnbassängen i cirka 45 minuter)
Segling kl. 14:00 (i cirka en och en halv till två timmar)

Fakta om skeppet "Glad av Gillberga":

Skeppet Glad är 17,5 meter, har plats för 26 roddare och har ett segel på 48 kvadratmeter. Eftersom skeppet inte väger mer än ca 3 ton och har ett djupgående på knappt halvmetern är det både lättrott och snabbseglande (uppmätt maxfart 15-16 knop). Det är byggt med forntida metoder under åren 1995-1998 med ett vikingaskepp från Roskilde som förlaga. Under årens lopp har det använts för många skolrodder men har också varit ute på åtskilliga seglatser runt Vänern och Nordsjön, med besök i såväl Danmark som Norge. Besöket i Kanada år 2000 är skeppets hittills största äventyr.

När:

från onsdag 17 maj
till fredag 19 maj

Var:

Arrangör

Simrishamns kommun
tel: 0414819000
Epost: kontakt@simrishamn.se

Fritidshamnen, småbåtshamnen, nedanför Hotell Svea
Strandvägen 3
272 31 Simrishamn

Öppettider

Torsdag - lördag kl. 11-16.

Mer om eventet
Evenemanget har varit
bottom of page