top of page

Skånska smaker

Raps – Gunnarshögs Gård

Raps – Gunnarshögs Gård

Gunnarshögs Gård, i familjen Nilssons ägo sedan 1897, har genomgått en imponerande utveckling från traditionellt jordbruk till innovativt livsmedelsföretag. Med fokus på kallpressad rapsolja, utvinner gården det gyllene guldet från Österlen. En kulinarisk resa genom generationer och en hängivenhet till kvalitet och tradition.

Sparris - Österlensparris

Sparris - Österlensparris

Den speciella kombinationen av sandjorden längs Österlens stränder, som snabbt värms upp på våren, ger den österlenska sparrisen en unik och hög kvalitet. På slutet av 1900-talet etablerades Österlen Sparris.

Att välja färsk sparris från Österlen är en verklig god primör och är eftertraktad både av besökare och restauranger.

Njut av smaken och knaprigheten hos Österlens färska sparris och upplev en del av den lokala matkulturen.

Spettkaka – Kiviks Café & Bageri

Spettkaka – Kiviks Café & Bageri

År 2016 väcktes det gamla hantverket till liv, där konsten att skapa den skånska specialiteten, spettkaka, återföddes. Spettkakan avnjuts vid festliga tillfällen som födelsedagar och bröllop, men den bär på en elegans som gör den lika passande för vardagsnjutning. Njut den gärna med en klick glass och färska jordgubbar.

Äggakaka - Farmors Lycka

Äggakaka - Farmors Lycka

Farmors Lycka är en charmig gårdshotell, restaurang och gårdsbutik som ligger på vackra Österlen med utsikt över Östersjön. Äggakaka är en av de traditionella rätter som du kan njuta av på deras restaurang, Restaurang Lyckan. Restaurangen är känd för att servera mat lagad från grunden med råvaror från den egna gården.

Äpple - Kiviks musteri

Äpple - Kiviks musteri

På Kiviks Musteri odlar man ett 50-tal olika äppelsorter. Vissa blir till ätäpplen och säljs i dagligvaruhandeln, andra blir till must och cider. Smaken är alltid viktig oavsett vad de ska användas till. Alla äpplen får mogna klart på träden så att de når sin fulla smakpotential.

Upplev Skånes rika smakpalett av äpple, raps, vin, äggakaka, spettkaka och sparris. Varje tugga är en kärleksfull hälsning från Österlen i denna kulinariska resa genom den unika skånska matkulturen.

bottom of page