top of page

självguider

simrishamn 900 år, simrishamn

2023 är det 900 år sedan Simrishamn uppmärksammades för första gången i skrift. Följ med och lär dig mer om 16 historiska platser i centrala Simrishamn. Byggnader, parker, människor, vardag och nöjen - allt som hör en småstad som Simrishamn till. 

Tillgänglig på svenska och engelska. 

Peter Carlsson

ystad skulpturpark, ystad

Vid den vita sandstranden i småbåtshamnen, bland lummiga träd i Norra promenaden och runt om Ystads innerstad hittar du ett 40-tal offentliga konstverk och skulpturer. Upplev stadens konst från tidigt 1900-tal fram tills idag. 

Tillgänglig på svenska och engelska.

Christian Gerlach - Bäckahästen

wallander - lös en mordgåta, ystad

Följ med på en spännande utredning genom Ystads gator. Ladda ner appen och lyssna på den nervkittlande berättelsen till välkända platser från Henning Mankells värld. Berättelsen är baserad på Henning Mankells Fotografens död.

Tillgänglig på svenska, engelska och tyska.

Ystad och Österlens omgivning innehåller ett rikt historiskt och kulturellt arv. Byggnader, parker, fornlämningar och människor - allt som gör vår destination till vad den är idag. Ladda mobilen, packa ryggsäcken och upptäck vår destination på egen hand. 

stadsvandring, ystad

I centrala Ystad kan du promenera bland Nordens äldsta korsvirkeshus, medeltida byggnader och välkända filmmiljöer. Bland korsvirkeshus och pittoreska gränder finns en lång och spännande historia som sträcker sig från tidigt 1200-tal till idag.

Tillgänglig på svenska och engelska. 

stadsrundtur, simrishamn

Längs de historiska kullerstensgatorna ligger pastellfärgade radhus med vackert, snidade dörrar. Simrishamns gator bär på en lång historia av att vara en blomstrande fiskestad och handelsplats.

Ge dig ut på en stadsrundtur genom Simrishamns historia i den välbevarade medeltida, stadskärnan.

Tillgänglig på svenska, engelska och tyska. 

Elisabeth Wikenhed

konstkarta, simrishamn

Längs Simrishamns pastellfärgade gatuhus finns konstverk skapade av några av Sveriges mest erkända konstnärer. Bland de offentliga konstverken hittar du verk och skulpturer från 1949 till 2021. 

Tillgänglig på svenska.

Elisabeth Wikenhed

wallander-guide, ystad

Författaren Henning Mankell har skapat en fiktiv kriminalinspektör och berättarvärld som utspelar sig i Ystads idylliska stad. Följ med på en upptäcktsresa till välkända inspelningsplatser i Ystad och Skåne. 

Tillgänglig på svenska, engelska och tyska. 

Christian Gerlach

explore ystad, ystad

Ystad Explore tar dig på en klurig stadsvandring genom Ystads innerstad. Hyr en ryggsäck med låsta fack och leta dig fram till ledtrådar och lösningar längs stadens korsvirkefyllda gränder. I varje låst fack finns nya instruktioner om vart du ska gå och vad du ska leta efter.

Tillgänglig på svenska och tyska.

SmultronStälleniSkåne

fornminnen på österlen, österlen

Kulturlandskapet på Österlen har mycket att berätta för den som är uppmärksam. Här finns synliga spår av mänsklig närvaro och aktivitet från stenåldern och framåt. Ge dig ut och upptäck 14 fornminnen som berättar om Österlens förhistoria. 

Tillgänglig på svenska, engelska och tyska.

Ulf Danell, Österlen museum - Yxornas häll
bottom of page