top of page

Rhoda Scott & Sisters in Jazz

Jazzfestivalens öppningskonsert är ett framträdande med en av världens främsta hammondorganister: legendariska Rhoda Scott. I soul- och jazzvärlden har hon gjort sig känd som en virtuos med ett omisskännligt sound – ljust och energiskt, svängigt och skönt bluesigt.
Rhoda Scott föddes i Dorothy i New Jersey, USA. Hennes musikaliska bana inleddes i kyrkan – hennes far var pastor – där hon som ackompanjatör till gospelkörer fick utlopp för sin begåvning. Hennes talang upptäcktes av ingen mindre än Count Basie som bjöd in henne att spela på sin klubb i Harlem. År 1967 flyttade hon till Frankrike för att studera musik. Frankrike kom så småningom och i över fyrtio år att bli hennes hemland. I dag bor hon i Le Mans.
Rhoda Scott har spelat med storheter som Ella Fitzgerald, Ray Charles och George Benson. Genom åren har hon också gjort många skivinspelningar, från debutalbumet ”Hey! Hey! Hey!” (1962) till den senast släppta skivan ”Rhoda Scott Lady All Stars” (2021). Rhoda Scott kallas inte sällan ”The Barefoot Lady” eller, i hemlandet, ”L’organiste aux pieds nus” – barfotaorganisten.
På jazzfestivalens öppningskonsert har Rhoda Scott sällskap med Izabella Effenberg på vibrafon och glasharpa och Julie Saury på trummor – Sisters in Jazz.
Izabella Effenberg har släppt tre album i eget namn. Utöver vibrafon spelar hon flera ovanliga instrument, som glasharpa, vilket vi får höra här.
Julie Saury, som är medlem i Rhoda Scott Lady Quartet sedan 2004, är en framstående fransk trumslagare.

När:

tisdag 1 augusti

Var:

Arrangör

Ystad Sweden Jazz
Epost: info@ystadjazz.se

Ystad Saltsjöbad
Saltsjöbadsvägen 15
271 39 Ystad

Öppettider

Onsdag 2/8 13.00

Evenemanget har varit
bottom of page