Medeltida trädgårdsodling för kök, hälsa
Arkeobotaniker och kvartärsgeolog Jens Heimdahl inviger höstens online-föreläsningar med nya (f)rön om ett spännande ämne!
Trädgårdar var ett viktigt inslag vid de flesta samhällstyper under medeltiden - i städerna, på landsbygden, vid klostren och vid borgarna.
En sådan har högts troligen funnits vid Glimmingehus, och det bör ha legat på borgfrun Margareta Arvidsdotter att hålla ett vakande öga över den praktfulla trädgården med läkeväxter, fruktträd och blommor.
Den medeltida trädgården har länge varit ett mytomspunnet fenomen som vi haft en dunkel uppfattning om, men på senare år har kunskapen vuxit genom nya arkeologiska metoder och fynd.
Detta ger en ny bild av kökskultur och medicinska traditioner i både stad och land, och utmanar tidigare uppfattningar om hur trädgårdskultur och trädgårdsgrödor spreds.
Jens är verksam inom Arkeologerna, en del av myndigheten Statens historiska museer. De jobbar med konsultverksamhet inom arkeologi och kulturmiljö. Jens har bland annat arbetat med boken Svensk trädgårdshistoria - förhistoria & medeltid (2021).
Föreläsningen är gratis! Det gäller bara att befinna sig på Glimmingehus Facebooksida just före start, så hittar man sändningen:) Ställ gärna frågor till Jens i chatten. Välkomna!
När:
tisdag 26 september
Var:
Arrangör
Riksantikvarieämbetet
tel: 072-7026065
Epost: mats.larsson@raa.se
Glimmingehus
Borgvägen 6
27656 Hammenhög
Öppettider
Kl 19-19.20.