top of page

Lars Tunbjörk Fotograf

Fabriken Bästekille har den stora äran att presentera sommarens utställning med fotografen Lars Tunbjörk.

Med ca 300 bilder blir detta en av de största utställningar som någonsin gjorts med denna världsberömda fotograf som för alltid förändrade vårt seende. På utställningen visas aldrig tidigare visade bilder från vårt grannland Lettland, men även välkända projekt som ”Landet utom sig”, ”Home”, ”Kontor” Paris – fashion week” samt mycket mer.

Han fick sitt stora genombrott med projektet ”Landet utom sig” 1993. Så brutalt fult och roligt hade Sverige aldrig skildrats förut. Svenska folket handlade på Gekås i Ullared och roade sig på Skara sommarland, omgivna av en dallrande högsommarkänsla. Svettblanka och solsvedda stod människorna där framför blixten. Lars Tunbjörk satte blixtljus rakt på deras sårbarhet.
Alla fält i bilden var lika viktiga, därför skulle de också vara jämnt belysta.
Hjärtlöst och nedlåtande, tyckte vissa om projektet. Fotografen uppfattades som en medelklasscyniker från Stockholm som skrattade åt smaklösa människor på landsbygden.
Men om man tittar på det Sverige han visar upp och tänker att det är ”vi”, inte ”dom”, på bilderna blir känslan en annan. Tunbjörk var inte någon kulturstockholmare som skrattade åt folket – han var en kille från Borås som kände igen sig. Det Sverige han fotograferade var en del av hans egna barndomsminnen.

Utställningen har kommit till stånd genom ett samarbete mellan Fabriken, Lars Tunbjörk stiftelse och Maud Nycander.
Johan Petterson kommer att curatera utställningen.

När:

från torsdag 31 augusti
till lördag 14 oktober

Var:

Arrangör

Fabriken Bästekille
tel: 0722016668
Epost: fabriken@fabrikenbastekille.se

Fabriken Bästekille
Bästekillevägen 78
277 35 Kivik

Öppettider

1 sep - 15 okt fre - sön kl.11 - 17
Entré: 150 kr inkl. utställningskatalog
Under 18 år har fri entré

Evenemanget har varit
bottom of page