KULTURARVSAGARNA: BRÖDBAK, SMIDE OCH LER
Dagarna syftar till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet. Årets tema är Levande kulturarv - de metoder, kunskaper och färdigheter som har överförts från en generation till nästa.
Därför kan du ta del av brödbak i 1600-talsugnen, samt smide och lerklining vid bygghyttan! Brödet står Lovisa Andersson som annars driver mikrobageriet Kornkultur. På fredag och lördag bakar hon på traditionellt vis Vegger - ett stjärnformat bröd som förekommer på illustrationer av festmåltider från medeltid och renässans - samt bröd efter Platina, efter ett originalrecept från sent 1400-tal.
På söndag är det dags för smide och lerklining! Då smider Robert Karlsson från Robert Karlsson Art Craft Design i bygghyttans ässja kl 12-16. Samtidigt arbetar muraren Henrik Nilsson från HN byggnadsvård med lerklining direkt i närheten. Passa på att ställa frågor om smide, murning, lerklining och bakning! Kanske får man också hjälpa till här och där.
PROGRAM:
8 SEP: Borgen öppen 10-16, visning kl 11 & 13. Lovisa Andersson bakar bröd i 1600-talsugnen i Stekarehuset.
9 SEP: Borgen öppen 10-16, visning kl 11 & 13. Lovisa Andersson bakar bröd i 1600-talsugnen i Stekarehuset.
10 SEP: Borgen öppen 10-16, visning kl 11 & 13. Robert Karlsson smider i bygghyttans ässja kl 12-16, och under samma tid arbetar muraren Henrik Nilsson med lerklining direkt utanför.
Mer info om kulturarvsdagarna: https://www.raa.se/evenemang-och.../kulturarvsdagen/
Foto: Lovisa Andersson & Wikipedia CCBY. Visa mindre
När:
från torsdag 7 september
till lördag 9 september
Var:
Arrangör
Riksantikvarieämbetet
tel: 072-7026065
Epost: mats.larsson@raa.se
Glimmingehus
Borgvägen 6
27656 Hammenhög
Öppettider
Kl 10-16.