top of page

Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu

Den världsberömde norske saxofonisten och kompositören Jan Garbarek är årets hedersgäst på Ystad Sweden Jazz Festival. Han inledde sin jazzkarriär på 1960-talet och slog igenom internationellt på 1970-talet. Jazzfestivalens premiärkväll återfinns denne store musiker på Ystads Teaters scen i en exceptionell tvåtimmarskonsert.

I Jan Garbarek Group ingår förutom bandledaren jazzpianisten Rainer Brüninghaus från Tyskland, med förankring i fusionsjazz och samarbetspartner till Jan Garbarek sedan 1988, basisten Yuri Daniel från Brasilien, som varit bandmedlem i tio år, och så slagverksmagikern Trilok Gurtu från Indien.

Jan Garbarek är en lyhörd utforskare i musikens värld. Han har ett gränslöst förhållningssätt till tid och genrer i sitt sökande efter uttryck och klangspråk; hans projekt omfattar såväl jazz som klassisk musik och världsmusik. Han beskriver sitt musikaliska utforskande som en ständig rörelse:”Inte vid någon tidpunkt går det att säga ’Nu nådde jag fram’.”

Inspelningarna har blivit många alltsedan den första, som gjordes i slutet av 1960-talet. Redan vid denna tid inledde Jan Garbarek sitt långa samarbete med skivbolaget ECM Records. Hans andra album ”Afric Pepperbird” (1970) blev den första ECM-produktionen.

I mitten av 1970-talet var Jan Garbarek känd och omtalad i jazzvärlden. Genom ett samarbete med den amerikanske jazzpianisten Keith Jarrett skulle han nu komma att nå bredare berömmelse och få sitt internationella genombrott.

Jan Garbarek är också ett känt namn inom konstmusiken som solist tillsammans med symfoniorkestrar. Inom tidig musik har han nått en ny publik genom ett nyskapande samarbete med den kända a cappella-kvartetten The Hilliard Ensemble. Resultatet av samarbetet blev albumet ”Officium” (1994), en av ECM:s genom tiderna största försäljningssuccéer innehållande gregoriansk sång och saxofonimprovisationer.

Vi återvänder till Jan Garbareks medmusiker och börjar med Trilok Gurtu. Han betraktas som en förnyare, till och med banbrytare, inom slagverk, då han införlivar många okonventionella element i syfte att utveckla sitt sound. Den brittiska tidningen The Guardian har beskrivit honom som ”en musiker med öppet sinne som omfamnar jazz, indisk klassisk musik, abstrakt improviserad musik, asiatisk pop, en bländande slagverksvirtuos, en entertainer som når ut”.

Pianisten och kompositören Rainer Brüninghaus har spelat in fem album med Jan Garbarek. Han har också haft omfattande samarbeten med kontrabasisten Eberhard Weber och framträtt med Carla Bley, Bobby McFerrin och Alphonse Mouzon med flera jazzmusiker.

Yuri Daniel har sin bas i Portugal, där han bor sedan 1980-talet. Han har framträtt med många ledande portugisiska och internationella artister, till exempel Wayne Shorter, Manu Katché och Ry Cooder. Han har släppt albumen ”South Way” (2010) och ”Ritual Dance ” (2015) i eget namn.

När:

tisdag 1 augusti

Var:

Arrangör

Ystad Sweden Jazz
Epost: info@ystadjazz.se

Ystads Teater
Sjömansgatan 13
271 43 Ystad

Öppettider

Onsdag 2/8 19.00

Evenemanget har varit
bottom of page