top of page

Henry Mayne-stipendiet 2023: Håkan Berg

Henry Mayne-stipendiet 2023: Håkan Berg
15 juli – 13 augusti 2023
Vernissage lördag 15 juli kl. 13:00 – 16:00
Vid invigningen presenteras 2023 års stipendiat av Yrr Jonasdottir, chef Ystads konstmueum
Artist talk kl. 14:00
Vernissagen gästas även av Andreas Person som spelar gitarr

Henry Mayne (1891-1975) var konstnär verksam i Simrishamn som med sitt modernistiska formspråk och ljusa färgskala skildrade det österlenska kustlandskapet och fiskelägena. Henry Maynes minnesfond instiftades 1991, i samband med hans 100-årsdag, på initiativ av dottern Birgit Rausing och hennes make Gad Rausing. Stipendiet delas ut vartannat år i samband med Maynes födelsedag den 18 juli. Stipendiaten ska vara en konstnär med anknytning till Österlen och utses av en stipendienämnd. 2023 års mottagare av Henry Mayne-stipendiet är Håkan Berg, vars separatutställning visas på Tjörnedala konsthall under sommaren.

Juryns motivering:
"Håkan Berg har utmärkt sig som grafiker och som resultat av att ha arbetat ihärdigt och undersökande med traditionella grafiska metoder, har han skaffat sig en djup kunskap och påtaglig skicklighet kring hantverkets möjligheter. Han har arbetat sig bortom materialets och teknikens begränsningar och tagit sitt konstnärskap till en ny existentiell nivå när han utvecklat egna grafiska tekniker samt utforskat bildens möjligheter genom att experimentera med andra material och uttryck. Hans bildspråk är abstrakt och med livet och omgivningen som inspiration undersöker han relationer och vad som händer i olika möten i bildens rum. Färg, form, linjer och ibland olika materiel komponeras ihop likt orden i en dikt och resultatet blir mångbottnad poesi för ögat. Det är ofta stramt och lekfullt på samma gång. Genom transparens i de olika pålagda skikten av färgfält skapas oväntade möten. Det är i den visuella abstraktionen som Håkan Berg visar sin styrka."
Birgit Rausing, Yrr Jonasdottir, chef Ystads konstmuseum och Christel Lundberg, verksamhetsledare Östra Skånes Konstnärsgrupp/Tjörnedala konsthall.

“Jag arbetar utan bestämda mål, försöker stå ut med att inte veta hur det skall gå.
Materialet har en vilja. Tillfälligheterna en röst. Arbetsprocessen är både motstånd och flöde.
Allt jag vet är samtidigt tillgång och boja.
Det är som i skogen när jag plockar svamp.
Jag går lite hit och dit, följer en aning som anger en riktning, som ibland leder mot
det som är i vardande.
Allt vi tänker, känner, alla våra sinnesförnimmelser, varje idé, alla ting förhåller sig till och interagerar med andra.
Varje yta står i relation till andra ytor, varje rum talar med andra rum.
Det vi är, är otänkbart utan dessa rörelser.
I arbetet talar fälten, ängarna, träden. I handens rörelser finns havets.
En bild läggs invid en annan och förändras.
Bilden vet mera än jag.
Det är oroande och hoppingivande.”
– Håkan Berg

Håkan Berg (f. 1958, Skepparslöv) är en Österlenbaserad konstnär vars medier omfattar grafik, måleri och skulptur. Berg är utbildad vid Konstskolan Kristianstad, Umeå Universitet, och Grafikskolan Forum i Malmö, och verkar sedan 1998 från hans ateljé i Maglehem. Hans verk har ställts ut på gallerier och institutioner i Sverige såväl som internationellt, bl.a. på Galleri Thomas Wallner, Simrishamn; Tomelilla konsthall; Wanås Konst, Knislinge; och Galleri Birthe Laursen, Paris. Berg finns även representerad i samlingar på Malmö Museer, Nationalmuseum, och Statens Konstråd.

________________________

Projektrummet:
Magnus Lönn och Carina Bodelson Lönn
"MÖJLAND: En fantastiksal"
15 juli – 13 augusti 2023
Vernissage lördag 15 juli kl. 13:00 – 16:00
“Stundägare, gröntagare, klokförare! Kliv in i landet MÖJLAND! Det är det land som vi alla kan komma till utan andra färdmedel än den egna lusten och viljan att skapa, hitta på, och fantisera. Tanken är att skapa ett rum—en fantastiksal, som väcker lust och inger mod att skapa på ett lekfullt allvar. Utställningsrummet är fyllt med allehanda bilder, skulpturer, ord, objekt—fantastikredskap som vi hoppas kan ge besökarna en ivrig håg att sätta igång. Att närma sig sitt eget sätt att hitta på kan givetvis se ut på en mängd olika sätt. Därför finns både bild och ord och andra "hur"geråd som kan ge dessa impulser. Vi leker med det oväntade och med ord som inte finns, men som kanske ger lust till att skriva eller manar på lusten att bli orduppfinnare.
Denna första 'fantastiksal' är en skiss där vi till viss del använt verk från andra utställningar som Undrien, Tingens teater och Butiken för omöjliga saker.
MÖJLAND ska produceras under hösten 2023 och vara helt färdig 1 mars 2024.
Utställningen kommer att rikta sig främst till barn i årskurserna 2–4, och turnera till olika utställningsrum som konsthallar, museer och institutioner. Avsikten är att göra MÖJLAND till en plattform för skapande skola med workshops och lekar med lärarna som klokförare. Första anhalten våren 2024 är konsthallen på Iföcenter i Bromölla. Projektet utförs med stöd av Region Skånes projekt- och utvecklingsstöd, och presenteras tillsammans med tillhörande häften med olika skriv och ritlekar med utgångspunkt i utställningen.”
– Magnus Lönn och Carina Bodelsson Lönn

Magnus Lönn (f. 1948, Örebro) var under åren 1974–2010 verksam som dramatiker och scenograf på Byteatern, Kalmar läns teater. Numera arbetar han som ord- och bildkonstnär och har skapat en mängd utställningar för barn och alla andra som undersöker gränslandet mellan bokstav, bild och ord, bl.a. Buller om huller, Tingens teater, Lekstäver och orddjur, och Undrien—som besökt ett femtiotal museer och konsthallar i landet, samt hans senaste utställning Butiken för omöjliga saker som skapats i samarbete med Carina Bodelson Lönn. Undrien visas just nu på Rydals museum fram till 22 oktober 2023. Lönn har även givit ut böckerna Bråkstavsboken, en ABSE-bok, Fantastikboken och nu senast Bullerkytta, lekstuga för stundägare. Idag bor och verkar han på Österlen i Norra Björstorp på Brösarps norra backar. Där finns både verkstäder och utställningsrum, Magnus Lönn är medlem i ÖSKG sedan 2021.

Carina Bodelson Lönn (f. 1961, Hässleholm) har utbildning från Basis Konstskola, Stockholm, samt olika utbildningar i textil, bl.a. på Handarbetets Vänner, Stockholm. Hon har även en fil.kand. från Stockholms universitet i huvudämnet konstvetenskap i kombination med konstpedagogik, religionshistoria och dramapedagogik, samt därutöver kurser i samtidspedagogik och filosofiska samtal med barn. Bodelson Lönn har arbetat med flera olika konstpedagogiska projekt sedan 1996, däribland inom teater, som bildlärare på kulturskolan, och gymnasielärare i Estetisk kommunikation och Konstarterna och samhället. Sedan 2013 har hon varit verksam med olika konstprojekt tillsammans med Magnus Lönn. 2018 skapade de tillsammans utställningen Butiken för omöjliga saker som sedan dess turnerat runt på flera olika museer och konsthallar, och som nu finns att se på Rydals museum.

När:

från fredag 14 juli
till lördag 12 augusti

Var:

Arrangör

ÖSKG/Tjörnedala konsthall
tel: + 46 (0)414 260 80
Epost: info@oskg.se

ÖSKG/Tjörnedala konsthall
Tjörnedalagården
272 94 Baskemölla

Öppettider

Tisdag- söndag 12:00-17:00
Vernissage lördag 15 juli kl. 13:00 – 16:00
Vid invigningen presenteras 2023 års stipendiat av Yrr Jonasdottir, chef Ystads konstmueum
Artist talk kl. 14:00

Evenemanget har varit
bottom of page