top of page

Akvarell och olja i Hagestad

För andra påsken i rad har far och son, Anders Holmqvist och Mattias Holmqvist, en gemensam utställning i Hagestad.

Anders Holmqvist fastnade tidigt för akvarellmåleriet. Motiven finner han ofta i sydöstra Skåne, och de flesta finns på cykelavstånd från den kombinerade bostaden och galleriet i Hagestad. Sonen Mattias föredrar numera att måla i olja, och många av hans motiv är hämtade från samma österlenska landskap.

Landskapsmåleri kan ofta omtalas med en föraktfull fnysning, speciellt av en och annan konstkritiker. Är det något som stör er?

– Jag har alltid beundrat konstnärer som Monet, Constable, Zorn eller de gamla flamländska 1600-talsmästarna, främst för deras fantastiska landskapsmålningar, säger Anders. Det kan störa mig att jag ibland måste försvara mig för att även jag vill måla landskap. Men mina målningar är ju min tolkning av ett landskap, och det måste väl ändå vara tillåtet? Jag har suttit och målat av samma motiv bredvid min far Kristian, som var en mycket skicklig konstnär. De färdiga resultaten var helt olika varandra. Så det måste finnas plats för alla, även landskapsmålare, oavsett vilket århundrade man råkar vara född i. Dessutom kan målningarna vara intressanta tidsdokument, för landskapet förändras hela tiden.

Mattias Holmqvist håller med. Det är nu fjärde generationen som håller på med måleri. Redan som barn började Mattias måla med oljefärger som använts av farfarsfar Nils (född 1893). Sex år gammal ställde han för första gången ut i sitt pojkrum under påsken.

– Till vardags är jag socialarbetare men på fria stunder är jag landskapsmålare, berättar Mattias. Min historiska inspiration hämtar jag från impressionismen, och den lokala inspirationen kommer från Nolle Svensson och Rolf Nilsson. Rolf var dessutom min granne här i Hagestad, så jag hängde ofta över honom när han målade. Jag fascinerades av både hans stilleben och motiven från det omgivande landskapet.

Utställningen i Hagestad är öppen från långfredag t o m annandag påsk. Skyltar visar vägen från kustvägen vid Backåkra och Sandhammaren.

När:

från torsdag 28 mars
till söndag 31 mars

Var:

Arrangör

Anders Holmqvist
tel: 0730 212184
Epost: adobild@yahoo.se

Hagestad
Handlarevägen 97
271 77 Löderup

Öppettider

Långfredag - annandag påsk kl 10 - 17

Mer om eventet
Evenemanget har varit
bottom of page