top of page

Makross

Den svenska jazzkvartetten Makross bildades i Malmö 2010. Ett ”kärleksbarn”, enligt bandmedlemmarnas egen beskrivning; i Makross uttrycker de sin kärlek till musiken och jazzen. Den röda tråden i deras musik är tvinnad av den amerikanska jazztraditionen – några influenser är Ornette Coleman, Charles Mingus, Lee Konitz och Steve Lehman – och ”en svensk tradition av starka melodier”. Det betyder svängig musik, melodisk och själfull, i lekfulla framföranden. Makross liveframträdanden, präglade av denna lekfullhet och glädje, är välkända stämningshöjare.

I kvartetten finns inte mindre än två saxofoner som tillsammans med bas och trummor skapar ett originellt sound.

Makross har sedan 2011 gjort flera turnéer i Europa och samarbetat med några av Skandinaviens främsta jazzmusiker. Gruppen har gett ut fyra album med originalkompositioner ”Det är inte så Lätt (2012), ”Kapitel 2 – vilken lycka” (2015), ”We Are Swedish Jazz Group” (2017) and ”Soppatorsk” (2022).

”Det finns inga tecken på att bränslet håller på att ta slut, inga risker för motorhaverier går att ana”, inleder Bo Bjelvehammar sin recension av Makross senaste album i kulturmagasinet Opulens. Han konstaterar vidare att den röda tråden löper genom bandets arrangemang och framföranden, men betonar eftertryckligt att ”de har en personlig, självständig stil”. Han avslutar: ”Energin och spelglädjen är smittande, det är underhållande. Ord som sväng och glädjespridare är passande!” (opulens.se 15/6 2022)

När:

tisdag 1 augusti

Var:

Arrangör

Ystad Sweden Jazz
Epost: info@ystadjazz.se

Ystad Saluhall
Stora Västergatan 3
271 35 Ystad

Öppettider

Onsdag 2/8 16.00

Evenemanget har varit
bottom of page