top of page

Israel Nash

Han har väl egentligen aldrig varit borta från scenen, bara legat lite lågt ett tag. Oavsett, nu är Israel Nash tillbaka med full kraft! Han och bandet kommer till Sverige med inte mindre än fyra nya album på gång - "Moods", "Ozarker", "Sweetheart of the Rodeo" och "Colorwheels". Först ut är huvudnumret i kvartetten, "Ozarker", en återgång till den melodiösa heartland-rocken som vi förälskade oss i redan på klassikern "Barn Doors and Concrete Floors". Och på tal om "Barndoors"; Israel meddelar att i sommar kommer fokus att ligga på låtar från den plattan. Det var ju just med den som hans kärlekshistoria med den svenska publiken började!

Israel Nashs senaste album "Topaz" släpptes våren 2021 och hyllades av en enig presskår. Föregångaren "Lifted" kom 2018. "A master of sonic textures" skrev Rolling Stone och Mojo utnämnde Israel till "a folk rock visionary".

Israel Nash Gripka föddes och växte upp i Missouri innan han flyttade till New York. In 2011 gav han ut sitt genombrottsalbum "Barn Doors and Concrete Floors". Plattan var en hyllning till inspiratörer som Neil Young och Rolling Stones och fick strålande kritik över allt. Ett drygt år senare flyttade han och familjen från New York till en ranch utanför Austin, djupt inne i 'Texas hill county'. Fast storstaden inte är långt borta är det ett ödsligt landskap med mjuka kullar och en oändlig himmel. Det är vackert och storslaget men också hårt och ibland hotfullt. Torka, tumbleweed, taggiga kaktusar och skallerormar hör inte till ovanligheterna.

Och miljöbytet påverkade alldeles uppenbart musiken. På de två följande plattorna "Israel Nash's Rain Plans" och "Silver Season" hittade han ett eget sound och ett delvis nytt sätt att skriva låtar. Varmt och ombonat, men en melankoli är ständigt närvarande. Ibland tar den råa gitarrocken över som en påminnelse om farorna och hoten från omvärlden.

Alla bitarna i Israels musikaliska vision föll på plats redan med "Rain Plans", förfinades på "Silver Season" och nådde perfektion på "Lifted" och" Topaz". Kan man luras att tro. Men Israel är som sagt inte en artist som slår sig till ro. Han överträffar sig själv hela tiden, på skiva och live. Så vad du än gör, missa inte Israel Nash!

När:

fredag 25 augusti

Var:

Arrangör

Solhällan
tel: 040-78 103
Epost: info@folkarock.se

Solhällan
Parkgatan 5
276 40 Löderup

Öppettider

Entrén öppnar 26 aug 18:00
Startar 26 aug 20:00

Evenemanget har varit
bottom of page