Open Site Navigation

5  österlenska  matupplevelser

1. Villa strandvägen, Ystad

Några 200 meter från Ystads vita sandstrand ligger Villa Strandvägen omslutet av Sandskogens furor. I den vita trävillan ryms en exklusiv restaurang och en liten uppsättning hotellrum. 

Här serveras säsongsnära enyer tillagade i ett kök beläget som en del av matsalen, ett intimt grepp för att ta gästerna närmre matupplevelsen. Du kommer åt matupplevelsen antingen via à la carte-menyn eller kockens val i flera serveringar. 

2. Pastafabriken, ingelstorp

I lilla Ingelstorp hittar du en fabrik som gör pasta på svenska kulturspannmål. Pastan går att köpa med sig hem från butiken eller avnjuta i restaurangen i anslutning till fabriken. 

Il Ristorante kallas den del av Pastafabriken där luncher och middagar serveras på råvaror från trakten tillredda med Italien i tanken. Här kan du som är ute efter glutenfritt eller veganskt boka utan konstigheter. 

3. Örum 119, Örum

Precis invid landsvägen ligger destinationen som bjuder på trädgårdsfika, gårdshotell i en gammal skolbyggnad, konferens, butik och framför allt leopardig pizza. 

Leopardig pizza för att den görs på både surdeg och jäst som ger ett lätt och luftigt bröd som är ljust och välgräddat på en gång. Mjölet är noga utvalt, liksom råvarorna ovanpå pizzorna. Allt gräddas i vedugn och efter väder kan du välja om du vill sitta inomhus, i trädgården eller i växthuset. 

4. Köpmangatan 6, Borrby

I lokalen som en gång i tiden var bank ser livet annorlunda ut nu. Bankvalvet tjänar till exempel numera som vinförvaring. I huset finns också ett fåtal rum för övernattande gäster och tillåter vädret så serveras frukosten i trädgården på baksidan. 

I restaurangen kan du bygga din matupplevelse själv med hjälp av à la carte-menyn eller hålla utkik efter kökskomponerade menyer som dyker upp då och då. Menyns många förrätter och snacks, välvalda varmrätter och desserter bjuder in till att plocka och dela med alla vid bordet. 

5. Gårdens, Simrishamn

Centralt i Simrishamn ligger ett bed and breakfast och en restaurang som gör skäl för sitt namn: här blir du serverad antingen inuti den gamla gårdsbyggnaden, vid entréns innergård eller i trädgården som är den andra innergården.

Menyn är italiensk på de flesta sätt. Du börjar med antipasti, går vidare via primi, väljer varmrätt eller pizza med italienskklingande namn och avslutar med dolce. Pizzadegen görs på surdeg och bakas i vedugn.

Gårdens

Kontakt

Ystad Visitor Center
St Knuts torg
+46 (0) 411 - 577 681
info@visitystadosterlen.se 

Simrishamns Turistcenter
Varvsgatan 2
+46 (0) 414 - 819 800
info@visitystadosterlen.se 

Ta gärna tåg eller buss till och på vår destination. Tidtabeller och information på Skånetrafiken