Sandhammaren i december. Foto Ulf Lagerholm
Dramatik över Haväng och Ravlunda Foto: Ulf Lagerholm
natur, vandra, Österlen

Vandra i varierande landskap

Skånegård nära Skillinge Foto: Ulf Lagerholm
foto: Annelie Schalock
Kåseberga foto: Anna Landström

VANDRA PÅ ÖSTERLEN och i sydöstra skåne

Fiskeläget Kåseberga

Österlenleden tar dig med på en vandring i sydöstra Skåne. Här väntar pittoreska fiskelägen, milslånga vita stränder och lummiga bokskogar. 

Här möts du av ett böljande backlandskap, öppna betesmarker och frikostig utsikt över Östersjön. På små kustvägar och cykelvägar färdas du genom ett vackert och variationsrikt landskap. Mjuk strand och horisont att vila ögonen på utmärker vandringen. Du tar dig fram på stigar och småvägar. En liten men väl trampad stig tar dig upp och ner för rejäla backar... Kom nära naturen i ett variationsrikt landskap och förbi små fiskelägen. Upptäck spännande flora och fauna, unika geologiska och historiska platser.

För vandring över och sidan om våra skjutfält ber vi er läsa mer på försvarsmaktens hemsida. Leden är dragen runt övningsfälten men det kan vara bra att hålla sig uppdaterad när det pågår aktiviteter.

Skåneleden

Vandretur

Vandra på Skåneleden – mer än 100 mil underbar natur
Vidunderliga klippvyer, långa vita stränder, över åsar och genom djupa vildmarksskogar. Skåneleden är en vandringsled som slingrar sig genom stora delar av det vackra skånska naturlandskapet. Leden sträcker sig dessutom genom både kulturbyar med gamla anor och pulserande storstäder.

Att vandra på Skåneleden kan vara både enkelt och kravlöst, eller tufft och utmanande. Oavsett vandringens längd och svårighetsgrad gympaskor eller vandringskängor samt ryggsäck att rekommendera. Utmed leden finns också vatten tillgängligt via naturliga källor eller kranar under de frostfria delarna av året.  I anslutning till Skåneleden finns ett flertal olika boendealternativ för flerdagsvandraren. Allt från fina hotell till mysiga bed&breakfast och enkla lägerplatser med vindskydd.

Tänk på när du vandrar över Kabusa- och Ravlunda skjutfält att följa markeringarna. Läs mer via Försvarsmakten.

Peters vandringstips

Vandring

Peter Eriksson delar med sig av sina vandringar i skog och mark. På hans webbplats stigvis.se finner du mer information om naturen i Ystad och på Österlen. 

"Jag är inget naturorakel som vet vad alla växter och djur heter.  Jag är inte David Crockett när det gäller att spåra vilt. Men jag älskar att titta på en vacker blomma. För mig räcker det att den är vacker. Antalet ståndare (eller är det pistiller) bekymrar mig föga. Vill man ha detaljerade beskrivningar av Flora och Fauna har ni alltså kommit fel. Jag har försökt att länka vidare, så att den som vill förkovra sig kan göra det."

Fler tips

Gyllebosjön Foto: Tina Thornberg

Gyllebo Naturreservat

Vandra vid Gyllebo naturreservat vid Gyllebosjön som är en välbesökt bad- och fiskesjö omgiven av intressanta och artrika skogsområden, örtrika ängar och betesmarker. Rundslingan runt sjön går genom trolska miljöer där skogen doppar tårna i vattenbrynet. Fågellivet är rikligt, så ta med kikare. Vill du ut på vattnet, hyr en roddbåt. Cyklar du dressin från S:t Olof går järnvägen till Gyllebosjön, perfekt för fikapaus och ett bad innan du trampar tillbaka.

Hagestad Naturreservat

Längs Skånes sydöstra kust, mellan Löderup och Mälarhusen, ligger ett av de största och värdefullaste kustdynsområdena i landet. Området är till största delen skyddat genom reservaten Hagestad i väster och Sandhammaren i öster. Innanför stranden i Hagestad ligger öppna dynområden, ljung- och gräshedar, skogar och kärrmarker. Längs kusten löper en öppen sandstrand, som sommartid lockar till sol- och bad. 

Christinehofs Ekopark

Inom Ekoparken finns flera utmärkta leder, från 1,4 till 12 kilometer. Alla har sin utgångspunkt på parkeringsplatsen vid Christinehofs slott. Skåneledens Österlenslinga passerar här om du är ute efter längre strapatser.

Pilgrimsvägen

Vandra Pilgrimsvägen är en del av den långa väg som binder samma vallfartsortena Santiago de Compostela i Spanien, Vadstena i Sverige och Nidaros i Norge. En pilgrimsvandring präglas av pilgrimens sju nyckelord: enkelhet, långsamhet, tystnad, delande, frihet, andlighet och bekymmerslöshet. Som pilgrim kan du välja att vandra ensam eller på någon av de arrangerade vandringarna.

Allemansrätten

Tänk på Allemansrätten! – Allemansrätten är en unik möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Alltså inte störa – inte förstöra.