Tips för en solig dag

Haväng. Foto:Lena Börjesson

Längs med Ystad & Österlens kust ligger ett pärlband av härliga stränder, flera mil av vitaste sand för lata sommardagar med solgitter och bad. Upplev ljuset, havet och elementen med långa promenader, fisketurer eller en skön picknick. Visste du att Sandhammaren är utnämnd till Sveriges Bästa Strand?

Vill du bada i pool kan du göra det på Ystads djurpark med pooler som ligger vindskyddat och avskilt, Nybrostrand som har tempererat havsvatten i sina pooler, Hammenhög, Eljarödsbadet, Borrby strand och i S:t Olof där det alltid 30 grader varmt!

Utmana familjen i en minigolfturnering! Vi har många fina banor att spela på i Ystad och på Österlen. Bangolf centralt i Ystad, Ystads Sandskog, Tobisviks Minigolfbana strax norr om Simrishamn samt äventyrsminigolfen på Kiviks Familjecamping är bara några förslag.

Segelturer-Jakten Hoppet av Brantevik, Galeasen Sarpen i Simrishamn, Skonerten Klara Marie i Skillinge och TS Helene i Ystad! Visst klingar namnen härligt. Ta en tur ut på böljan den blå.

Hyr en cykel och ge dig ut på egna små turer längs med havet eller genom det böljande inlandet. Ystad & Österlen är perfekt för sköna cykelturer. Vill du cykla med guide och är en grupp, finns Guidepoolen och Österlenguiderna som ordnas sådana turer.

Trädgårdar - Här har du kommit till en trädgårdsälskares dröm som rymmer allt från pampiga slottsträdgårdar till små hemlighetsfulla trädgårdar bakom häckar och plank. Stig in i oaser som Apotekarens trädgård med palmer, olivträd, rosmarin och fikon. Intill Klostret i Ystad finns en helt annan värld att upptäcka i munkarnas örtagård, kålträdgård och den nyanlagda pionträdgården. Det finns något för alla, urvalet är stort, det är bara att välja.

Stenshuvud Nationalpark - Här njuter du av naturskön kust, härliga utsiktspunkter, lummiga skogar, en storslagen hed och ett rikt djur- och växtliv. Stenshuvud blev nationalpark 1986 och högsta punkt ligger 97 m ö h. Besök gärna även Naturum.

Fikatips - Backagården, Marsvinsholms skulpturpark, Svarte Bageri, Mälarhusgårdens café, Kaffestugan Annorlunda, Stinas Café, Hylkegården, Olof Viktors. Du väljer själv!