Städerna och byarna

fiskeläge, by, pittoreskt, strädde, Österlen, Ystad, Skåne, korsvirke, korsvirkeslänga

Orterna i Ystad- och Österlenområdet har mycket att erbjuda. Ystad är en historisk mötesplats beläget mellan Söderslätt, Österlen och kontinenten. Simrishamn är staden på Österlen med en doft av hav och rosor. Byarna ligger spridda i landskapet likt russinen i en kaka.

Ystad

Ystad, Österlen, Skåne, korsvirke, korsvirkeshus, korsvirkesstad, pittoreskt, småstad

Havet möter land vid den numera överbyggda Vassåns mynning och här bosatte sig ett antal fiskarfamiljer på 1100-talet och ur denna boplats växte Ystad fram. Stadens byggnader vittnar om en lång och spännande historia. 
S:ta Mariakyrkan och Klostret uppfördes redan på 1200-talet och en mångfald bevarade byggnader och miljöer från alla århundraden därefter visar stadens framväxt genom åren. Idag är Ystad en modern stad med ett stort utbud och goda möjligheter att leva ett gott liv. Stadens läge vid kusten ger goda sjöförbindelser över Östersjön och en sandstrand alldeles i utkanten av staden och mer än 4 mil strand i söderläge gör Ystad attraktivt för många.

Kultur och natur
Musik och teater har länge spelat en viktig roll. Idag sjuder kulturlivet som aldrig förr och stadens anrika teater är många gånger navet i kulturhjulet. Kommunen har ett aktivt föreningsliv som gärna visar upp sina verksamheter när tillfälle ges.

Wallander
Ystad förvandlades år 2004 till filmstad. Staden var redan tidigare känd som kommissarie Kurt Wallanders hemvist i författaren Henning Mankells populära böcker. Nu startades filminspelningar baserade på böcker och manus av författaren. Ett 50-tal filmer har hittills spelats in i regionen sedan dess och fler är på gång. Wallanderturister har sedan 1991, då den första boken kom ut, besökt Ystad för att uppleva miljöerna på riktigt.

Simrishamn

Stugor, ÖsterlenSimrishamn, gamla stan, Stora Norregatan, Ystad, Österlen, Simrishamnshus, Simrishamnsdörrar, ,kullersten, pittoreskt, småstad, Stuga Skåne,Stuga Österlen,Stuga Ystad,Stuga Simrishamn,Stuga Kivik,Stuga Tomelilla,Stugor,Stugor Skåne,Stugor Österlen,Stugor Ystad,Stugor Simrishamn,Stugor Kivik,Stugor Tomelilla,
Hyra stuga,Hyra stuga Skåne,Hyra stuga Österlen,Hyra stuga Ystad,Hyra stuga Simrishamn,Hyra stuga Kivik,Hyra stuga Tomelilla,Sommarhus,Sommarhus Skåne,Sommarhus Österlen,Sommarhus Ystad,Sommarhus Simrishamn,Sommarhus Kivik,Sommarhus Tomelilla,
Hyra sommarhus,Hyra sommarhus Skåne,Hyra sommarhus Österlen,Hyra sommarhus Ystad,Hyra sommarhus Simrishamn,Hyra sommarhus Kivik,Hyra sommarhus Tomelilla,Sommarstuga,
Sommarstuga Skåne,Sommarstuga Österlen,Sommarstuga Ystad,Sommarstuga Kivik,Sommarstuga Simrishamn,Sommarstuga Tomelilla,Hyra sommarstuga,Hyra sommarstuga Skåne,Hyra sommarstuga Österlen,Hyra sommarstuga Ystad,Hyra sommarstuga Simrishamn,Hyra sommarstuga Kivik,Hyra sommarstuga Tomelilla
Stuguthyrning 
Stuguthyrning Skåne
Stuguthyrning Österlen
Stuguthyrning Ystad
Stuguthyrning Simrishamn
Stuguthyrning Kivik
Stuguthyrning Tomelilla

Simrishamn är en pittoresk småstad där Storgatan sommartid kantras av restauranger och kaféer och myllret ger en kontinental känsla.
Promenerar du en högsommardag genom de äldsta stadsdelarna med sina låga pastellfärgade gathus möter du ofta doften av rosor. Bakom planken längs gatorna ligger små trädgårdar som oaser bland husen och rosor i olika former finns det gott om i Simrishamn.

Betydande handelsstad
Simrishamn fick stadsrättigheter på 1200-talet, tack vare sillfisket. Från början var namnet Svimraros (-os betyder mynning) och bebyggelsen ligger där Tommarpsån mynnar ut i Östersjön, en naturlig plats för en hamn. Stadens gator och byggnader bär vittnesmål om ett rikt förflutet. Simrishamn var länge en betydande sjöfartsstad och blev svensk 1658. Så småningom växte handeln fram, och med den även skeppsrederierna. Under 1800-talet hade Österlen Sveriges största segelfartygsflotta.

Fiskehamn
Simrishamn har idag landets största fiskehamn när det gäller mängden landad fisk.

Tomelilla

Tomelilla, Tomelilla torg, Österlen, Ystad

Om dagens filmindustri har tagit andra delar av regionen till sitt hjärta, var Tomelilla tidigt ute på vita duken. Komikerparet Hasse Alfredsson och Tage Danielsson gjorde ett flertal filmer här under 1970 och -80-talet; Äppelkriget, Den enfaldige mördaren samt Jim och piraterna Blom. I filmen Picassos äventyr fick torget i Tomelilla föreställa både Madrid, Paris, London, New York och Rivieran med hjälp av Per Åhlins glasmålningar. Var annars
skulle världens största, minsta och enda Hasse & Tagemuseum ligga.

Konst och konsthantverk
Konstnärer och konsthantverkare söker sig gärna till denna trakt där de håller sina ateljéer och verkstäder öppna för besökare.
Här finns också många gallerier och inte minst Sveriges första konsthall på landsbygden, Tomelilla Konsthall som invigdes 1965.

Borgar och slott
Trakten har en rik historia. Skeppssättningen, domarringarna och ”Silverflickans” grav i Gårdlösa, samt resterna av Skånes största borganläggning Vallen från 1300-talet är kända fornminnen.
Borgar och slott vittnar om rikedom, men också om stridigheter och umbäranden. Än idag ger byggnaderna ett pampigt intryck och utgör platser för strövtåg, upplevelser och besök.

Kivik

Kivik, äppelblom, äppelträd, äppelodling, odling, äpple, Kiviks Musteri

Från att ha varit ett fiskeläge blev Kivik tidigt ett sommarparadis tack vare det milda klimatet och sitt natursköna läge i sluttningen ner mot Hanöbukten. Sommarsäsongen börjar när tusen och åter tusen äppelträd slår ut i blom.
Trakten är mycket speciell och det kraftigt kuperade landskapet ger en underbar utsikt och härliga möjligheter till vandringar och bad. Söder om Kivik ligger Stenshuvud, en av de artrikaste och mest omväxlande nationalparkerna i Sverige, med fantastisk utsikt från toppet av berget. Kiviks Esperöd Aboretet med sin unika samling exotiska träd är också värt ett besök. Trakten är rik på fornminnen och alldeles i utkanten av Kivik finns den mest kända - Kiviksgraven, Sveriges största bronsåldersgrav. En gigantisk stensättning som i sitt inre rymmer 3000-åriga stenristningar.

Marknader
Kiviks marknad som äger rum i juli varje år har anor ända från Hansatiden. Marknaden utgjorde en färgstark fond för många Fritiof Nilsson Piratenskrönor. Fram emot höstkanten är äpplena en annan anledning till marknad. I slutet av september hålls Äppelmarknaden med den berömda äppeltavlan i hamnen samt mängder av god frukt och trevlig underhållning.

Kåseberga

Kåseberga, Kåseberga hamn, hamn, fiskeläge, pittoreskt, vid havet, havsnära, rökeri, fisk, Ale Stenar, Österlen, Ystad, Skåne

Högt uppe på åsen, med vidunderlig utsikt ligger Sveriges största bevarade fornlämning Ales stenar. Stensättningen omfattar idag totalt 59 stenblock, är 67 meter långt och 19 meter brett. Gångstigarna hit upp från hamnen är vältrampade och stenarna är ett välbesökt turistmål som verkligen ger lön för mödan.
En tidig morgon när solen stiger upp ur havet framstår platsen i all sin prakt och det går verkligen att förstå att våra förfäder valde just Kåsehuvud för sin monumentala stensättning. Vandrare på Skåneleden passerar över den speciella sandstäppsvegetationen i områdets backar, där många fågelarter och fjärilssorter trivs. Backarna är också populära av en helt annan anledning. Här finns bra förutsättningar för skärmflygning och flera skärmflygskolor håller till i närheten.

Grillat och rökt från havet
Nere i hamnen, den enda mellan Ystad och Skillinge, guppar fiskebåtar och fritdsbåtar. På piren, som ibland fungerar som badplattform, står fritidsfiskare och hoppas på havsöring. Och längst bort på återvändsgatan ryker det från fiskrökeriet.

Konst och ljus
Längs bygatan ligger små hus med skiffertak, spröjsade fönster och välmålade dubbeldörrar. Stämningen är lugn och avspänd. Konstnärerna upptäckte tidigt Kåseberga. Prins Eugen, Frans Berg och Tora Wega Holmström kom hit för att måla och njuta av ljuset. Den internationellt kände konstnären Magnus Wallin, född 1965, är uppvuxen i byn och kommer från en släkt som har varit fiskare i generationer.

Byarna i trakten

Vik, by, fiskeläge, bygata, havsnära, hamn, Österlen, Ystad, Skåne, Simrishamn, Lilla Vik, golf, Österlens Golfklubb

Ystad & Österlen har många byar utströdda i området. Många av dem visar upp vackra kyrkor, spännande fornlämningar, gamla hus och pittoreska platser.
Många byar visar också upp ett aktivt kulturliv där gamla och nya invånare tillsmmans skapar dynamik och spänning. Konstnärsbyarna Peppinge, Valleberga och Ingelstorp är några exempel, liksom Hammenhög som upplever en nytändning med kulturell inriktning. Borrby Bokby har med sina antikvariat ökat intresset för litteratur, Södra Mellby har en tydlig konstnärlig ådra och Brösarp erbjuder en mångfacetterad konsthall.

Fiskelägen
Utmed kusten ligger gamla fiskelägen på rad - Kåseberga med Ales stenar, Brantevik och Skillinge med sina sjöfartsmuséer och segelskutor, Baskemölla som har Tjörnedala Konsthall, Vik med naturformationen Prästens badkar och Vitemölla med anslutande strövområde.

Kyrkomålningar
Inåt land finns andra upplevelser. Kyrkorna bär sin historia med stolthet i varje by, den i S:t Olof ligger vid en gammal offerkälla och i Ravlunda ligger Fritiof Nilsson Piraten begravd. Kyrkorna är ofta oerhört vackra, har ibland anor ända från 1100-talet och utsmyckningar av kända kyrkomålare. Kyrkan i Stora Köpinge har kalkmålningar från 1300-talet och en predikstol från 1597.