Kultur

Jazz under Stjärnorna. Foto:Berndt-A Åkesson

Musik/Jazz
I Ystad & Österlen har vi två stora jazzaktörer. Jan Lundgren som ser till av vi kan få ta del av Ystad Sweden Jazzfestival samt Nils Landgren som presenterar Jazz under stjärnorna. Du kan även njuta av musikunderhållning i våra kyrkor bl a, musik i Sommarkväll.

Teater
Scenkonsten tar stor plats i utbudet av evenemang i Ystad & Österlen. Du kan uppleva allt från opera och barn- och ungdomsföreställningar till friluftsteater.

Museer
I Ystad och på Österlen sträcker sig spåren efter människor långt bak i tiden, ända till Stenåldern! Här finns utgrävda eller upptäckta fornminnen från stenålder och järnålder, slott och gårdar, hembygdsmuseer och andra museer, som ex kan nämnas Charlotte Berlins museum i Ystad och fiskedragsmuseumet i Järrestad.

Film
Filmskapare som Jan Troell, Bo Widerberg, Pernilla August, Richard Hobert, Hans Alfredsson och Tage Danielsson har i Ystad och på Österlen funnit de magiska platserna till sina filmer. Filmindustrin är idag en given plats i näringslivet i trakten och olika filmteam syns ofta under sitt arbete med att skapa ännu ett cineastiskt mästerverk. Gör en utflykt i filmens spår, antingen till fots i Ystad där Wallander i olika gestaltningar har brottats med samhällets och sina egna mörka krafter. Med buss till filmplatser i landskapet eller på egen hand efter karta eller med någon av våra appar. Följ med på kändisspaning med den karismatiska guiden Jolanta (karaktären från Hipp Hipp), gestaltad av Sanna Persson Halapi, från Svenska Kändisresor. En exklusiv och annorlunda tur i spåren efter filmens framfart i Ystad med omnejd. Jolanta avslöjar hemligheter och berättar om ond bråd död…