Läckra recept från Matrundan

Foto: Ingelsta Kalkon

Skånsk Senapspesto

Sveriges bästa senapspesto

Skånsk senapspesto är en ny helt unik
senapsprodukt från Petersborgs gård.
Används som en smaksättare till kalla
såser, rullader, dressingar och sallader.

Enklaste såsen gör man av 2 msk Senaps
pesto
och 2 dl creme fraiche, rör samman
låt dra någon minut. Klart för användning.

 

 

Ny sparrissort, läcker som råkost

Det finns inte bara grön och vit sparris. I det stora sparrislandet Tyskland är man förtjust i en ljusgrön sort som passar särskilt till att äta rå i sallader. Primaverde heter den och sedan något år odlas den och säljs i ÖsterlenSparris gårdsbutik på Sparrisgården utanför Skillinge. Primaverde har en ljusare grön färg än vanlig sparris och lägre fiberhalt, som gör den mjällare och sötare i smaken. Det gör den särskilt lämpad till råkost, som godis att äta rakt av eller blanda ned i sallader. Givetvis kan Primaverde också lagas till som annan sparris, lätt kokt, stekt eller grillad eller i soppor.

Här är ett enkelt recept som passar till Primaverde. Rätten är suverän som snack, aperitiftilltugg eller liten mellanrätt. Sparrisen används helt naturell, inte tillagad. Doppa stjälkarna i såsen.

1 bunt sparris Primaverde 

Dip till ca 6 portioner 

2 dl citronmajonäs

1 msk kapris

0,5 krm salt

drygt 0,5 dl vispad vispgrädde 

(motsvarar 2 msk ovispad)

alt 2 msk creme fraiche

Skär bort det nedersta på sparrisstjälkarna. Blanda citronmajonäsen med kapris, salt och grädde. Grädden ska vara uppvispad för att göra dipen extra fluffig. Alternativt till grädden kan användas 2 msk creme fraiche, som gör dipen tyngre och syrligare.

 

 

Åbergs Rabarbersaft och rabarberbullar

2 kg rabarber, skär i bitar, låt skalet sitta kvar.

Lägg att marinera med 5 dl råsocker samt saften och skalet, av en ekologisk citron, i några timmar.

Lägg i tjockbottnad kastrull tillsammans med en kanelstång.

Häll på 5 dl vatten. Koka sakta tills rabarbern är mjuk. 

Smaka av och tillsätt ev. 3 dl socker till.

Sätt en silduk i ställning över en bunke. Låt rinna igenom.

Spara rabarbermassan, se nedan.

Späd saften efter egen smak.

Frys in saften som blir över och använd i saft, drink eller sorbet.

Rör rabarbermassan med i 3 msk kanel, 2 msk vetemjöl, 100 gr. smör och 2 dl socker. Använd som fyllning när du bakar kanelbullar.

 

 

Kiviks Hotells Knäckebröd

1/2 pkt torrjäst

1tsk salt

2,5 dl mjölk

3 dl vetemjöl

3 dl fint rågmjöl

1tsk mald anis

2 tsk mald fänkål

2 dl grovt rågmjöl till utbakning

 

Blanda försiktigt mjölken med de torra ingredienserna inkl. jästen i en bunke.

Dela degen i 4 bitar och kavla ut tunt. Använd det grova rågmjölet vid kavling.

Lägg på bakplåtspapper och grädda i ugn ca 7 min i 180 grader

 

 

Fläskkorv från Allé

3 st schalottenlök

1 st vitlök

50 g smör

1 kg fläskfärs

100 gr rökt fläsk

1,5 tsk kummin, 

stöt i mortel 

1,5  tsk brunt senapsfrö

1,5 tsk timjan

1 tsk mald vitpeppar

1 msk salt

ca 1,5 dl vatten eller skinkspad.

Fjälster från gris 

 

Till lagen :

1 st gul lök 

5 st vitpepparkorn

2 st lagerblad

Finhacka och mjukstek lök och vitlök i smöret När det börjat ta färg tillsätt kummin för att frigöra smakerna av kumminen. Låt svalna.

Rökt fläsk tärnas fint, ca 4x4 mm. 

Blanda samtliga ingredienser i en blandare, smeten skall vara lösare än till köttbullar. 

För att få önskad konsistens, tillsätt vatten eller skinkspad. 

Gör ett stekprov för att kont- rollera smak och konsistens.

Så är det dags att stoppa korven, knyt i önskad storlek .

Smidigast är det att ha en maskin men det går även att använda spritspåse.

Sjud korven i det smaksatta vattnet. Antingen avnjutes korven kokt eller om man så önskar stekt.

 

 

Dinkelsallad

1 l dinkel

3 morötter

1 knippa vitlöksblast alternativt 1/2 purjolök

10 stjälkar grönmynta från Österlen-

kryddor alternativt 2 msk torkad

1 dl senapsolja

0,5 dl myntavinäger från Österlenkryddor

Koka dinkeln. Skala morötterna och gör tunna skivor
av dem med osthyveln. Blanda morötter, hackad vitlöksblast/purjolök, grönmynta, senapsolja och myntavinäger. Häll blandningen i den nykokta, varma dinkeln och rör om. Servera genast.

Helenelust med sina ekologiska dinkelprodukter finns på Vitaby Lanthandel torsdag  9 maj mellan 09.00-13.00

 

 

Köpingsbergs Champagnebomb

Lyxig frisk Champagnesorbet med färska jordgubbar

Antal portioner: 4

Ingredienser

2 dl vatten 

1 dl strösocker 

lite florsocker 

0.5 st citron (juice 

och rivet skal) 

2-3 dl Blanc de Blancs 

Cuv’ee Carl-Otto

3 st äggvitor 

 

Gör så här:

1. Koka en sockerlag av vatten och socker. Koka upp och låt sjuda ca 3 minuter. Låt kallna. Blanda i citronskal, citronsaft, Cuv’ee Carl-Otto  och sockerlag. Vispa äggvitan och blanda ner den. Frys i glassmaskin eller i en form i frysen . Har man inte glassmaskin bör man ta ut sorbeten ur frysen för att vispa/röra om minst en gång i timmen de första två timmarna.

 

2. Servera sorbeten i martiniglas och garnera med citronmeliss, jordgubbar och framförallt häll på lite Cuv’ee Carl-Otto när ni serverar så får ni uppleva ett härligt bubbel. Skumpan och sockret i sorbeten interagerar så det skapas ett härligt skum.  Vill ni ”fuska” får ni samma effekt med köpt sorbet.