Naturen

Stenshuvud Nationalpark. Foto:Ida Lundqvist

Naturen bjuder på mycket omväxling i Ystad & på Österlen. Här möter havet, kantat av milslånga sandstränder, klappersten och tallskog. Inåt land sträcker sig backar, hagmark och åkrar. Längre upp i landskapet möter bl a Krageholmssjön i väster. I öster blänker Gyllebosjön inne i bokskogen och belägen mitt emellan ligger Fyledalen, hemvist för kungsörn, glador, hök och vråk. Ystad & Österlen är underbart för den naturintresserade, med gott om vandringsleder i naturreservat och kulturmarker där spännande flora och fauna blandas med spåren av förfäderna. Här är naturen aldrig svår att nå. Bara njutbar.

Österlenleden är en 19 mil lång vandringsled som börjar och slutar i Ystad. Leden är uppdelad i 12 etapper som visar vår varierande natur i hela sin prakt och går utmed kusten. Om du vill gå en rundled finns denna möjligheten också-prova på Österlens höjdpunkter, 37 km backar, bokskog och Verkeån. Du kan välja att övernatta i vindskydd eller på B&B. Leden startar i Brösarp.

Kustdynområde- Mellan Löderups Strandbad och Mälarhusen ligger ett av Sveriges största och mest värdefulla kustdynområden, skyddat genom naturreservaten Hagestad i väster och Sandhammaren i öster. Norr om dessa ligger Backåkra naturreservat. Här i detta område hittar du bl a forne generalsekreteraren i FN Dag Hammarskjölds gård och meditationsplats samt s k ekkrattskog, tallplantering och ljunghed. Här är också hemvist för ett stort antal fågelarter.