Konsthantverkarna i Ystad

Konst hantverkarna i Ystad

Ystads Konstmuseum

Ystads Konstmuseum

Klostret i Ystad

Klostret i Ystad

Spännande utställningar

Många läckra lokaler för konst i Ystad & Österlen!

Foto: Christel Khan

Måleri, skulptur, glas och metall

Inspirerade av ljuset, skapar konstnärer sina verk.

Konsten

Att konsten har en stor betydelse i sydöstra Skåne är svårt att missa. Ett stort antal konstnärer bor och verkar på Österlen och konstvärlden här är mångfacetterad. Här hittar du allt från skånskt måleri till moderna konstinstallationer.

Kommer du hit under påskveckan då Östra Skånes Konstnärsgrupp, ÖSKG, bjuder in till den årliga konstrundan är utbudet så stort att du kan behöva hjälp att välja vilka ateljéer och gallerier du vill besöka! Men det är ett angenämt problem, inte sant?

En bra plats att starta din Konstrunda är på Tjörnedala konsthall, som för övrigt har öppet året om. Här finns alla deltagare under konstveckan representeras med minst ett verk - välj sedan av de du tycker om och åk dit. Svårare än så är det inte!
Just under påsken och konstrundan är det allt som oftast öppet hus hos alla sorters konstnärer och konsthantverkare - och de välkomnar besökare, så gör ett besök!

Museer och konstgallerier visar också mycket intressant konst. På Ystad Konstmuseum hittar du till exempel ett unikt och rikt urval av både lokala och internationellt kända konstnärer. Museet har även ofta intressanta specialutställningar. Det gäller också konsthallarna i Tomelilla och Sjöbo. I Simrishamn finns Konstmuseet Gösta Werner och Havet som givetvis visar den lokale konstnären Gösta Werners skildringar av sina upplevelser som sjöman och meteorolog - men museet visar även andra konstnärers verk. 

I den lilla byn Simris har Galleri Thomas Wallner sin verksamhet. Galleriet har tillgång till fantastiska utrymmen på sig att ställa ut, som uppgår till 350 kvadratmeter. Ett av Sveriges mest intressanta gallerier med fokus på unga konstnärer från Skandinavien, Europa och USA.

Kivik Art Centre är ett centra för samtidskonst på Lilla Stenshuvud strax söder om Kivik på Österlen. Ambitionen är att skapa en kreativ plats och en plats för unika upplevelser i en storslagen natur.

I Norra Björstorp finns Österlens Glashytta. Här blåser Elna Jolom sitt glas. Detta är glashyttan där man gör mer än blåser glas och du är mer än betraktare. I Baskemölla finns Anders Wingårds glashytta och butik. Anders tillverkar glas enligt tradtionella hantverksmetoder.

Trakten är full av spännande och unika designbutiker, ateljéer och verkstäder. Våga vika av från de stora huvudvägarna, håll utkik efter skyltar och stanna där det ser spännande ut – Du kan bli positivt överraskad!

MYCKET PÅ ETT STÄLLE

Ystad & Österlen erbjuder mycket! Många konsthantverkare samarbetar - och på flera ställen hittar du skapelser av flera konstnärer i gemensam lokal.

Per Helsas Gård i Ystad skall vara ett kreativt centrum för hantverkare, konstnärer, designers och gallerier. Idag har ca. 15 kreativa näringsidkare sin verksamhet på gården som ligger centralt vid stadens gågata.
Per Helsas Gård är ett av Nordens bäst bevarade korsvirkeskvarter. De äldsta delarna är från 1600-talet. Sedan 1968 är Per Helsas Gård klassat som byggnadsminne.

Konsthantverksgruppen KAOS består av ett flertal konsthantverkare som jobbar i vitt skilda material såsom textil, trä, keramik, metall med mera. Alla hantverkare besitter stor kompetens inom sitt unika område och har ett personligt uttryck. Hoppas att du hittar något på KAOS som just du kommer att kunna uppskatta och njuta av i flera år.

I butik Byta Yta med flera samsas Malin Allbäck Andersson och Anna Jonback, Byta-Yta med Madelene Karlsson, silversmed med sitt företag Madesilver. Här kan du också delta i olika kurser på plats eller om du vill i hemmiljö.