Matminnen att spara

Ystad, Österlen, Simrishamn, gårdsbutik, ost, getost

Sätt dig vid dukat bord på en av alla våra restauranger eller ta en paus på ett av caféerna. Det finns något för varje gom och plånbok, och vi värnar om både nytänkande och tradition.

I några av de otaliga gårdsbutikerna kan du frossa i kryddor, oljor, must och marmelad, frukt och grönsaker. Härodlat, så klart. Vi lovar dig kulinariska upplevelser att ta med hem!

Ostar med karaktär
På Vilhelmsdals gårdsmejeri i Vranarp tillverkas ett tjugotal ostar av olika karaktär - varsamt och för hand. Välj bland vitmögel och blåmögel, köp med dig av gårdens yoghurt eller smör, som smakar som förr.

Kryddfält och Örtagård
Lavendelblommor på vaniljglass, örtblandning till egen dippsås eller myntasocker i chokladkakan. På Österlenkryddor i Köpingebro får du med dig både tradition, nya ideér och en bit av Medelhavet.

Doft av ål från röken
Säsongens färska fiskar, rökta eller förädlade efter gamla skånska recept. Nya Rökeriet i Simrishamn är ett av många fiskrökerier längs kusten. Ta havet med dig hem till tallriken.

Starkt och sött
Söt lavendelsenap, korvasenap, julsenap med kanel och nejlika eller skånsk Dischång-senap? På Petersborgs gård i Smedstorp vet man hur senap ska smaka. Senapsfröna? De växer runt knuten.

Äpplenas Mekka
Mitt i äppelodlingarna ligger Kiviks Musteri. Här säljs must, cider, krämer och marmelader och på Äpplets Hus kan du lära dig allt om äpplen.

Kalkon i kubik
Det numera riksbekanta Ingelsta Kalkon har sin huvudbutik utanför Smedstorp. Från delikatessdiskenerbjuds allt du kan tänka dig i kalkonväg - färskt, förädlat, kokt, rökt eller grillat.

Vinrankorna slår rot
Pinot Noir och Ortega ingår i det rosade, österlenska vinet Domän Sånana, som produceras på Skillinge vingård. Det röda och vita vinet säljs på Systembolaget och på gården arrangeras visningar och provningar.

Samlad Matglädje
På Österlens matmarknad i Tomelilla finns många av de lokala producenternas varor representerade. Genialiskt och bekvämt.

 

Matglädje på landet

god mat, exklusive mat, gourmetmat, Kivik, Ystad & Österlen, Simrishamn, gästgiverier, catering

RESTAURANG ALLÉ i Svinaberga, naturskönt beläget på landet i närheten av Stenshuvuds nationalpark, är en av många utmärkta restauranger i Ystad & Österlen. Här bjuder restaurangägaren Eva Thuresson och kökschef Jesper Dahl in till ”en österlensk oas av matglädje”.

DANIEL BERLIN KROG i Skåne Tranås utnämndes av White Guide till ”Årets Rising Star 2011”

– ”för att ha öppnat en ambitiös restaurang långt utanför stadens ljus och med okuvlig vilja och stor talang ha utvecklat ett charmigt egensinnigt kök under alldeles eget namn.”

Prisade bakverk

Olof Viktor, Café, Ystad & Österlen, goda kakor, glass, hembakat

OLOF VIKTORS HAR VID ett flertal tillfällen utsetts till Sveriges bästa kafé och rekommenderas i White Guide. Kaféet, konditoriet och bageriet grundades av konditoriprofilen Jan Hedh och utgör ett populärt utflyktsmål får såväl bofasta som besökare.

Miljön är en gammal gård, allt bakas för hand av naturliga råvaror och bröden gräddas i stenugn. Glassen görs av äkta vara och inget annat.

Köp gärna med dig av delikatesserna i gårdsbutiken och missa inte konsten i Olof Viktors konstgalleri.

Närfiskat och nyrökt

gårdsbutik, fisk, Ystad & Österlen, Simrishamn, fisk, ål

HAVET SOM OMGER Ystad & Österlen är inte bara skönt att bada i och betrakta. Ur dess djup fiskas delikatesser du med fördel avnjuter med havsutsikt.

I hamnstäderna och fiskelägena utmed kusten ligger flera fiskrestauranger, bland annat Havsnära Rökeri vid Marinan i Ystad, Buhres Fisk i Kivik, Maritim Krog & Hotell i Simrishamn, Nya Rökeriet i Simrishamn, Skillinge Rökeri i Skillinge och Ahls Rökeri i Kåseberga. En härlig sillamacka på grovt bröd är aldrig fel.