Varför gåsagille i Skåne?

Gåsmiddag Foto:Johan Olsson

Mårtensafton den 10 november och de skånska gås-middagarna som äger rum i november månad är en av matårets verkliga festmåltider i Skåne. Själva högtids-dagen var ursprungligen Mårtensmässan den 11 november och högtiden firades förr i hela Sverige, men är idag främst förknippad med det skånska landskapet. Högtiden firas på liknande sätt i Danmark (Mortens Aften) och i Europa, främst i Frankrike och Tyskland.

Mårten har fått sitt namn efter helgonet Martin av Tours, som ursprungligen var en romersk soldat som hade konverterat till kristendomen och för att omvända befolkningen gjorde Martin många missionsresor. Enligt sägnen ville invånarna i franska staden Tours göra honom till biskop mot hans vilja och för att slippa ansvaret gömde sig Martin bland en flock gäss. Men gässen kacklade så högt och avslöjade honom vilket ledde till att han trots allt blev biskop och senare också ett av Frankrikes skyddshelgon - Martinius. Gässen äts således som ett straff för att de avslöjade Martin.       Källa: wikipedia.org

På en klassisk gåsamiddag serveras svartsoppa till förrätt, därefter helstekt gås  och till efterrätt och som pricken över i:et skånsk äppelkaka eller ”eblakaga” som det också heter på skånska. En genuin festmåltid och tradition väl värd att upplevas.