Turförslag med buss

EN DAG I SYDÖSTRA SKÅNE
Ert första stopp blir med kaffe på Olof Viktors, Ingelstorp. Här bakas bröden på gammeldags vis i vedeldad stenugn. Allt görs från grunden utan halvfabrikat eller färdiga mjölmixer. En långsam jäsningsprocess med surdeg som bidrar till både hälsosammare och definitivt smakrikare bröd. Här kan man också få en visning av tillverkningen bl a bageriet. På vägen passerar vi sedan Damastväveriet i Hammar där Gunnel Mårtensson gärna gör en visning för väv- och linneintresserade damer och herrar. I Glemminge-Tågarp odlar numer Kerstin Rosengren chili. Här finns också stickade kläder och inredningsdetaljer med inspiration från de skånska detaljerna. Därefter blir det en tur ner till Kåseberga. Den som orkar, har möjlighet att gå upp de 800 meterna till Ales stenar. Lunch på Café & Bistro eller Als rökeri. På vägen mot Dag Hammarskjölds Backåkra kör vi förbi Backagården, en skånegård mellan mjuka kullar och vida fält. Här finns café, växthus, klädesbutik och presentbutik. Vill man kan man köra ner om Sandhammaren där stranden är utsedd till Sveriges bästa. En del av Ystads 40 km långa kust. Här finns också Sandhammarens fyr och räddningsstation. Båda går att få en visning av. Medeltidsborgen Glimmingehus är Nordens bäst bevarade medeltida borg. Guidade visningar efter bokning. Här går det att få kaffe och lunch. Låt turen avslutas här eller åk vidare till Skillinge, ett litet fiskeläge 10 km från Simrishamn med många småföretagare som bl a Skillinge emalj  - kontverk och skyltar i emalj.  Hylkegården med kläder, design, trend och inredning samt kaffestuga.

 

ÄDLA DRYCKER PÅ ÖSTERLEN
Följ med på en smakupplevelse på Österlen! Var med på visningar och provningar som låter dig inspireras av underbara dofter och smaker. 
Åk med Henriks resor och besök på det toppmoderna vineriet och nybyggda showroom med vinbar & restaurang, Nordic Sea Winery i Simrishamn. Champagneprovning och besök Kronovalls slott, Ölprovning av det egna ölet på Stockeboda gård samt jakslottsmeny för att sedan avsluta dagen med övernattning på Hotel Svea.

 

 

EN RESA TILL FILMSTADEN YSTAD
Kom till Cineteket – Ystads filmmuseum, med filmupplevelser för alla. Vad sägs om "Duo i Film" – ett unikt paketerbjudande för grupper som är speciellt intresserade av film och Wallander och som inkluderar besök med guide på Ystad Studios samt en guidad tur på Cineteket.
Guidning i Wallanders fotspår. Vill du ha ännu mer Wallander eller förstärkta filmupplevelser? Då rekommenderar vi en skräddarsydd guidning i Wallanders fotspår. Guidepoolens kunniga guider erbjuder en upplevelser till fots eller i buss. Passa på att se platserna som använts som förebilder i Mankells böcker och som inspelningsplatser i filmernaLäs mer

 

YSTAD
Välkomna till Ystad. Vi börjar dagen med kaffe i Norra Promenaden där guiden sedan hämtar upp för en guidad stadvandring genom Ystad. Här ingår även en visning av S:ta Mariakyrka. Gråbrödraklostret grundades 1267 och består i dag av Klosterkyrkan och den östra klosterlängan, i vilken Ystads kulturhistoriska museum är inrymt. Här går det också att boka en visning. I sommar, 2014, kommer Ystads konstmuseum ha en utställning som tar dig med genom årstidernas skiftningar och genom delar av den svenska konsthistorien vid tiden runt förra sekelskiftet. I samarbete med Nationalmuseum i Stockholm. Därefter hämtar bussen upp för lunch på Restaurang LiteMer på gamla regementsområdet. Här ligger Ystads militärmuseum samt Cineteket, Ystads filmmuseum båda håller i gruppvisningar. Här finns också möjlighet till kaffe.

 

NATURTUR GENOM FYLEDALEN
Vi kör genom Fyledalen och upplever naturen. Här kommer många fågelskådare på besök, framförallt från Danmark. Vi kör till Skåne-Tranås. Besökare möts av det vackra kullerstenstorget, omslutet av typiska österlenska gatuhus och det grönskade parkområdet vid den lilla kvarndammen. Här finns Daniel Berlins Krog och du kan även göra ett besök på Österlenchoklad, fabrik och butik. Kaffe på Tryde 1303. Gör en omväg och kör till Ingelsta kalkon där man serverar lunch och möjlighet att köpa med från gårdsbutiken. På vår väg vidare kör vi förbi Kronovalls vinslott upp till Christinehofs slott med Ekoparken. Här kan du få en visning både i naturen och inne på slottet och även dricka kaffe.  Antingen avslutas turen här eller så åker man vidare till Stenshuvud Nationalpark. Här njuter du avnatskön kust, härliga utsiktsplatser, lummiga skogar och ett rikt djur-och fågelliv. 

 

UPPTÄCK HISTORIEN
Dag 1:
Dem kulturhistoriska resan startar i Ystad .  Första besöket blir Klostret med spännande samlingar samt  klosterträdgården bl a Örtaträdgården som bjuder på ett stort utbud av de olika växter som man använde på medeltiden. Det är möjligt att få guidad tur både inne och ute. Fortsätt sedan till Cineteket, Ystads filmmuseum som erbjuder i gruppvisningar (möjlighet till kaffe). Turen går vidare Stora Köpinge för ett besök på Österlenkryddor där vi går en guidad visning av fälten, möjlighet till shopping.  Lunch. Vidare till Köpingsbergs Vingård -  Vineriet, butik med exklusiva vin- accessoarer & unika vinplantor. (vinprovning). Tillbaka till Ystad för övernattning. (Alternativ att man inte tar Köpingsberg och kör till Kåseberga första dagen istället och kör direkt till Simrishamn 2:a dagen)

Dag 2:
Första besöket görs i Kåseberga med Ale Stenar – Sveriges största skeppsättning. Möjlighet till guidad tur. Sedan går turen till Simrishamn för ett besök på Autoseum för att se bilar och modellflygplan. Stort nostalgivärde! Möjligt att fika i museets 70-tals café. Gör även ett besök på  Frasses musikmuseum i samma byggnad. Vidare till Österlens museum med guidad visning av utställningarna. (allmän visning kl 14 på vardagar 23.6-) Lunch på Hotel Svea i Simrishamn.
Vidare till Horsahallen vid Simris som är ett hällristingsfält. Guidad visning av Österlens museum. Turen går sedan norrut mot Kivik för ett besök till Kivik Art Centre,  för att beundra de annorlunda konstinstallationerna i naturen. Vidare till Kiviksgraven från bronsåldern. Här får ni guidad visning samt kaffe i café Sågmöllan. Därefter promenad till Kiviks hamn och ni passerar statyn av Fritiof Nilsson Piraten, besök på Havängs produkter för shopping av lokalt hantverk samt Buhres fisk. Tillbaka till Ystad via Tomelilla och världens minsta filmmuseum Hasse- och Tagemuseet. Det är däremot världens största Hasse- och Tagemuseum!