På sällskapsresa

Ystad & Österlen är ett populärt besöksmål. Många lockas av lugn och ro, god mat och härliga upplevelser. Att upptäcka Ystad & Österlen med buss är perfekt, avstånden är korta och gästfriheten stor. Här nedan får du några uppslag!

Varmt välkomna!

Ystad & Österlen väntar på dig. Kom och upptäck våra sevärdheter i din egen takt, smaka de sydöstskånska läckerheterna. Möt maten, konsten, ljuset och historien. 

Böljande, gröna landskap och ett alldeles eget ljus karakteriserar sydöstra Skåne
de pittoreska gamla fiskelägena och i de små byarna på Österlen hittar man numera en hel del konstnärsateljéer, gårdsbutiker och loppisar. Till traktens historiska highlights hör den fantasieggande skeppssättningen Ale Stenar och medeltidsborgen Glimmingehus. Till de mer nutida hör Wallanderland i trakterna av korsvirkesstaden Ystad. I sydöstra Skåne odlas en hel del äpplen och... vin! Besök Äpplets hus i Kivik eller undersök det ”skånska vinundret” på en av alla vingårdar.

 

EN DAG I SYDÖSTRA SKÅNE
Ert första stopp blir med kaffe på Olof Viktors, Ingelstorp. Här bakas bröden på gammeldags vis i vedeldad stenugn. Här kan man också få en visning av tillverkningen bl a bageriet. På vägen passerar vi sedan Damastväveriet i Hammar där Gunnel Mårtensson gärna gör en visning för väv- och linneintresserade damer och herrar. I Glemminge-Tågarp odlar numer Kerstin Rosengren chili. Här finns också stickade kläder och inredningsdetaljer med inspiration från de skånska detaljerna. Därefter blir det en tur ner till Kåseberga. Den som orkar, har möjlighet att gå upp de 800 meterna till Ales stenar. Lunch på Café & Bistro eller Als rökeri. På vägen mot Dag Hammarskjölds Backåkra kör vi förbi Backagården, en skånegård mellan mjuka kullar och vida fält. Här finns café, växthus, klädesbutik och presentbutik. Vill man kan man köra ner om Sandhammaren där stranden är utsedd till Sveriges bästa. Här finns också Sandhammarens fyr och räddningsstation. Båda går att få en visning av. Medeltidsborgen Glimmingehus är Nordens bäst bevarade medeltida borg. Guidade visningar efter bokning. Här går det att få kaffe och lunch. Låt turen avslutas här eller åk vidare till Skillinge, ett litet fiskeläge 10 km från Simrishamn med många småföretagare som bl a Skillinge emalj  - kontverk och skyltar i emalj.  Hylkegården med kläder, design, trend och inredning samt kaffestuga.

ÄDLA DRYCKER PÅ ÖSTERLEN
Följ med på en smakupplevelse på Österlen! Var med på visningar och provningar som låter dig inspireras av underbara dofter och smaker. 
Åk med Henriks resor och besök på det toppmoderna vineriet och nybyggda showroom med vinbar & restaurang, Nordic Sea Winery i Simrishamn. Champagneprovning och besök Kronovalls slott, för att sedan avsluta dagen med övernattning på Hotel Svea.

 
 

5 GÅRDAR PÅ ÖSTERLEN - en kulinarisk upplevelse 
Österlenkryddor berättar Cherztin och Anders allt om kryddodlingen och om säsongens smaksättningstips. Vi besöker gårdsbutiken för att botanisera bland allt det goda som skördats från kryddfälten. När vi besöker Köpingsbergs Vingård tar Carl-Otto emot och berättar allt vi behöver veta om mousserande vin. Det blir naturligtvis vinprovning, under sakkunnig ledning. Här finns möjlighet till shopping av gårdens godsaker. På Örums Nygård äter vi gott och bor fint (på tvådagarsturen ). Maten vi bjuds på är inspirerade av de fem gårdarna. Till maten serverar Maria och Magnus historien om hur de förvandlade ett grisstall till hotell och restaurang. Hos Monika och Hans på Petersborgs Gård odlas det senapsfrö, både gult och brunt. I senapstillverkningen får vi se och prova gårdens prisbelönta och otaliga senapsvarianter. Varianter som vi sen hittar på hyllorna i gårdsbutiken. Efter besöket är vi många senapsburkar och erfarenheter rikare. I gårdskaféet på Gunnarshögs Gård tar Anja och Erik emot oss för en spännande gårdsvisning där vi får veta mer om raps och om hur rapsoljan blir till. Visningen avslutas i gårdsbutiken där du kan smaka, prova och köpa det mesta som har med rapsolja att göra. För grupper om minst 20 personer.


 

YSTAD
Välkomna till Ystad. Vi börjar dagen med kaffe i Norra Promenaden där guiden sedan hämtar upp för en guidad stadvandring genom Ystad. Här ingår även en visning av S:ta Mariakyrka. Gråbrödraklostret grundades 1267 och består i dag av Klosterkyrkan och den östra klosterlängan, i vilken Ystads kulturhistoriska museum är inrymt. Här går det också att boka en visning. I sommar, 2014, kommer Ystads konstmuseum ha en utställning som tar dig med genom årstidernas skiftningar och genom delar av den svenska konsthistorien vid tiden runt förra sekelskiftet. I samarbete med Nationalmuseum i Stockholm. Därefter hämtar bussen upp för lunch på Restaurang LiteMer på gamla regementsområdet. Här ligger Ystads militärmuseum samt Cineteket, Ystads filmmuseum båda håller i gruppvisningar. Här finns också möjlighet till kaffe.

 

NATURTUR GENOM FYLEDALEN
Vi kör genom Fyledalen och upplever naturen. Här kommer många fågelskådare på besök, framförallt från Danmark. Vi kör till Skåne-Tranås. Besökare möts av det vackra kullerstenstorget, omslutet av typiska österlenska gatuhus och det grönskade parkområdet vid den lilla kvarndammen. Här finns Daniel Berlins Krog och du kan även göra ett besök på Österlenchoklad, fabrik och butik. Kaffe på Tryde 1303. Gör en omväg och kör till Ingelsta kalkon där man serverar lunch och möjlighet att köpa med från gårdsbutiken. På vår väg vidare kör vi förbi Kronovalls vinslott upp till Christinehofs slott med Ekoparken. Här kan du få en visning både i naturen och inne på slottet och även dricka kaffe.  Antingen avslutas turen här eller så åker man vidare till Stenshuvud Nationalpark. Här njuter du avnatskön kust, härliga utsiktsplatser, lummiga skogar och ett rikt djur-och fågelliv. 

 

UPPTÄCK HISTORIEN
Dag 1:
Den kulturhistoriska resan startar i Ystad. Första besöket blir Klostret med spännande samlingar samt klosterträdgården, bl a Örtaträdgården som bjuder på ett stort utbud av de olika växter som man använde på medeltiden. Det är möjligt att få guidad tur både inne och ute. Fortsätt sedan till Cineteket, Ystads filmmuseum som erbjuder i gruppvisningar (möjlighet till kaffe). Turen går vidare Stora Köpinge för ett besök på Österlenkryddor där vi går en guidad visning av fälten, möjlighet till shopping.  Lunch. Vidare till Köpingsbergs Vingård - Vineriet, butik med exklusiva vin- accessoarer & unika vinplantor. (vinprovning). Tillbaka till Ystad för övernattning. (Alternativ att man inte tar Köpingsberg och kör till Kåseberga första dagen istället och kör direkt till Simrishamn 2:a dagen)

Dag 2:
Första besöket görs i Kåseberga med Ale Stenar – Sveriges största skeppsättning. Möjlighet till guidad tur. Sedan går turen till Simrishamn för ett besök på Autoseum för att se bilar i ett av Europas förnämsta motormuseum. Stort nostalgivärde! Möjligt att fika i museets 70-tals café. Gör även ett besök på  Frasses musikmuseum i samma byggnad. Vidare till Österlens museum med guidad visning av utställningarna. Lunch på Hotel Svea i Simrishamn.
Vidare till Horsahallen vid Simris som är ett hällristingsfält. Guidad visning av Österlens museum. Turen går sedan norrut mot Kivik för ett besök till Kivik Art Centre,  för att beundra de annorlunda konstinstallationerna i naturen. Vidare till Kiviksgraven från bronsåldern. Här får ni guidad visning samt kaffe i café Sågmöllan. Därefter promenad till Kiviks hamn och ni passerar statyn av Fritiof Nilsson Piraten, besök på Havängs produkter för shopping av lokalt hantverk samt Buhres på Kivik. Tillbaka till Ystad via Tomelilla och världens minsta filmmuseum Hasse- och Tagemuseet. Det är däremot världens största Hasse- och Tagemuseum!