Upplev djuren och naturen

Ystad djurpark

Träffa både stora och små exotiska djur från olika världsdelar och lantraser, även  apor, lemurer, surikater, fåglar och terrarium på Ystad Djurpark
Här finns även klätterställningar, picknickbord där du kan pausa med medhavd fika eller köp något gott i caféet.

Tag en tur till Gyllebo Fritidsområde! Här kan ni hyra roddbåt och ro på sjön och fiska. Runt sjön finns det även vandringsslingor, så man kan kan uppleva den fantastiska naturen i området.

Christinehofs Ekopark är en plats för inspirerande och lärorika upplevelser. Ett av Skånes vackraste naturområde med intressanta kulturhistoriska platser. Alltid i ekoparken -  vandra på dem fina ledarna i parken, fiska eller bara strosa omkring och njuta av omgivningarna. Med guideboken Naturens revansch är det lätt att upptäcka naturområdet och naturvårdsprojektet Borstakärrs våtmarker. Boken finns att köpa i slottsbutiken.

Besök Sveriges sydligaste nationalpark Stenshuvud som erbjuder härliga strövområden, och en 97 meter hög utsiktsplats över hav, stränder och äppelodlingar. Stenshuvud är en av de artrikaste och mest omväxlande nationalparkerna i Sverige. Här finns fornminnen, naturskön kust och ett rikt djur- och växtliv. I "Naturum" finns utställning som beskriver parkens djur och växter. I parken finns bl a hasselmus och lövgroda. Sandstranden här är enastående fin och bjuder in till lek.

Upptäck historien

Kiviksgraven

Börja dagen med ett spännande besök vid hällristningarna Horsahallen vid Simris och hällristningarna vid Järrestad.

Fortsätt sedan och res i historien med ett beök på Glimmingehus - Nordens bäst bevarade medeltida borg. Var med på guidade visningar, upptäck falska dörren och blindgångar. På försommaren arrangeras De 10 000 Riddares dag.

Tag sedan en tur till Kiviksgraveneller Kungagraven som den också kallas är en av Sveriges bredaste bronsåldersgravar, I gravröset finns en hällkista med hällristningar från ca 1400 f.Kr . I caféet, som är rustikt och Kiviks äldsta café, är allt hembakat.

Missa inte Ale stenar  som är Sveriges största skeppssättning med  59 stora stenblock, resta i en 67 meter lång och 19 meter bred skeppsliknande formation. Hänförande utsikt från platsen och man känner historiens vingslag. I fiskeläget Kåseberga finns det fiskrökerier, caféer och restauranger för alla smaker. Kanske stekt sill med dryck i backarna?

För alla åldrar