Aktiviteter

Ales stenar. Foto:Roland Sala

Det är lätt att ta det lugnt här i Ystad & Österlen. Men lika lätt att finna aktiviteter som kittlar både kropp och själ. Skärmflyg över havet, ridturer i naturen, havsseglatser, vraksegling, en jeeptur med hinder eller en stilla fisketur – tills det nappar! Äventyren väntar på dig!

Dressin: Susa fram över öppna fält, genom djupa skogar och upplev den rika floran och faunan. Trampa i din egen takt på den nedlagda järnvägen mellan Tomelilla och Fyledalen eller Sankt Olof och Gyllebosjön. Stanna där du vill, ha picknick eller ta ett dopp i sjön.

Motor: Tomelilla är platsen för dig som vill ha din dos av motorvrål och spänning.

Vandring: Ta en friluftsdag i naturen. Ystad & Österlen erbjuder rika möjligheter att uppleva unik, spännande och avkopplande natur. Stenshuvud nationalpark med underbar utsikt. Christinehofs ekopark med omväxlande natur och vattenrike. Dag Hammarskjölds Backåkra som är ett av 3 sammanhängande naturreservat tillsammans med Sandhammaren och Hagestad. Flera sällsynta och hotade växt- och djurarter har starka fästen eller rent av sin huvudsakliga utbredning i området. Ladda ned appen

Cykling: Hos oss är det enkelt att cykla fram vare sig du cyklar en längre eller kortare sträcka, är van cyklist eller bara tycker om att uppleva naturen på nära håll och känna vinden i ditt hår. Vissa av våra sträckor har cykelväg och andra sträckor har vi förslag på mindre trafikerade bilvägar där du kan njuta av sevärdheter och caféer längs med vägen. Ladda ned appen

Häst: Njut av naturen från hästryggen när du rider fram genom ett tyst landskap och känn doften från den skira grönskan och hör knopparna brista en solig vårdag. Du hittar allt från prova-på-ridning i lugnt tempo för den ovana till långritter för erfarna ryttare. Ridleder finns för den som tar med egen häst!

Hängflygning: Hammars Backar vid Kåseberga är en av Sveriges bästa platser för skärmflygning. Ge dig själv eller någon du tycker om en upplevelse för livet, boka ett tandemflyg, en kurs i skärmflyg eller en prova-på-dag. Köp vingar för pengarna helt enkelt!

Golf: Det milda klimatet gör att vi kan spela golf året om i Ystad & Österlen. Inom en radie av några mil ligger 7 golfbanor och 6 golfklubbar att välja mellan. För dig som bara vill prova-på eller spontangolfa utan tidsbokning finns pay and play-bana.

Fiske: Ta ett nappatag! Ystad & Österlen erbjuder några av världens bästa kustfiskevatten. Hit kommer fritidsfiskare från när och fjärran. Dessutom finns ett brett utbud av sjöar och vattendrag med rika möjligheter till napp.

Fartyg: En saltstänkt seglats med en jakt, en galeas, en skonare eller en skonert kan väl aldrig vara fel, även för en landkrabba. Att segla med ett fartyg från segelfartygens storhetstid är en alldeles speciell upplevelse, där doften av tjärade rep och trä ger seglingen en ny dimension.